top of page
השיטה שלי ומאמרים 
מי אני

 

מעל 20 שנים מטפלת בספורט בילדים ונוער עם אוטיזם ואספרגר, ילדים בעלי צרכים מיוחדים. בתור ילדה שגדלה וצמחה בתוך עולם הספורט, אני רואה את הפעילות הגופנית כצורך וכלי יעיל ביותר בעיקר עבור ילדים עם אספרגר ואוטיזם. בצבא הייתי מדריכת אימון גופני ליחידות מובחרות ואני בוגרת ווינגיט B.Ed  במסלול החינוך המיוחד (כיתת מצטיינים). אני אלופת הארץ, לשעבר, ברכיבת אופני הרים. אני בעל פרסים רבים בתחרויות טריאתלון. בעלת תואר שני M.Ed ביעוץ חינוכי וטיפול במשפחות.

 

במהלך השנים התמחתי בטיפול באוטיסטים ב JCC סן חוזה שבקליפורניה. הייתי המורה לחינוך גופני בבית הספר האנתרופוסופי בכפר הירוק וכן המורה לספורט של כיתת האוטיסטיים במשך 6 שנים. לימדתי בבית הספר "יחדיו" לילדים בעלי אוטיזם ברמת אביב. למדתי ואני משתמשת בשפת הסימנים הישראלית וכן במגוון קורסים שונים שלמדתי במשך השנים. אני בוגרת קורס SONRISE Program בשפילד, ארה"ב.

 

במשך השנים בעבודתי עם עשרות רבות של ילדים מדהימים בעלי אספרגר, אוטיזם, הפרעות קשב וריכוז וכאלה עם בעיות רגשיות או סרבול מוטורי פיתחתי ושכללתי את בשיטה שלי. שיטה אשר ממשיכה להתפתח כל הזמן ומבוססת על שילוב של ההבנה שלי והקשר שאני מסוגלת ליצור עם הילדים המיוחדים וכל זאת בשילוב הכלים והתרגילים שאני מביאה מהאהבה והשליטה שלי בספורט. אני אוהבת לטפל בילדים המיוחדים ורואה איך הדבר מסב להם ולמשפחתם אושר, יכולת גופנית תואמת גיל, איכות חיים ויכולת תקשורתית גבוהה יותר.

מעגל הזעם אצל ילדים בעלי אספרגר - כלים למורים ולהורים

 

ילדים בעלי אספרגר אשר נמצאים במסגרת בית הספר מוצאים עצמם תחת לחץ עקב הסביבה הדינמית והלא צפויה. הדרישות השונות מהמורים השונים, תקשורת עם מנעד רחב של תלמידים וכן תנאי התאורה המשתנה, קולות רקע רבים וריחות שונים מוסיפים ללחץ הפנימי של הילד. ילדים בעלי אספרגר אינם משדרים בצורה מובהקת סימנים מקדימים ללחץ בו הם נמצאים ולעיתים הם עצמם אינם יודעים כי הם נתונים בלחץ. המצב יוצר מציאות בה המורים מדווחים כי הם מרוצים מההתנהגות של הילד בכיתה בעוד שכאשר הילד שב בביתה הוא מיד "מתפוצץ" מאבד שליטה ופשוט "מותך" מעצבים....

השיטה שלי

 

ידוע כי ילדים בעלי אוטיזם ואספרגר סובלים מקשיים תקשורתיים ופסיכומוטוריים.

שני אלו קשורים יחדיו  ומשפיעים אחד על השני. על מנת למנף את הטיפול יש לשלב בין השניים באופן סימולטני.

פעילות ספורט טיפולית משפרת את היכולת המוטורית בצורה ברורה, אולם כיצד טיפול מוטורי משפר את היכולת הקוגניטיבית תקשורתית לא טרויאלי לגמרי.

ספורט מותאם ויחודי לילד בעל אוטיזם ואספרגר ישפר את הרצון והיכולת לתקשר. הורים מדווחים כי ילדיהם יוזמים משחקים ופעילות בעקבות הטיפול בשיטת שלי.

שיטת שלי לטיפול בילדים בעלי אוטיזם ואספרגר מבוססת בדיוק על היחסים בין שני התחומים, היכולת הפיזית והתקשורתית. ראשית, ההבנה כי ללא החיבור הכנה לתחומי העניין של הילד יתקשה המטפל לדרבן את הילד, ליצור מוטיבציה ולהניעו לעשייה יחדיו. שנית, תשומת הלב של המטפל צריכה להיות חדה לכל פרט ופרט בילד ובסביבת הפעילות על מנת לצפות את שעשוי לקרות ולפעול בצורה מתואמת לניצול מצבים בצורה חיובית.

שלישית, תכנון מדיוק של המשחק המשותף שעונה על הצורך הסנסורי של הילד.

 

 

האימון הגופני מבוסס על הבנה כי קיים קשר בין חלקי המוח השונים ובין המוח לפעילות המוטורית (הגוף), אלה תלויים זה בזה ונבנים במקביל. האימון עושה שימוש בתנועה, משחק וספורט ומטרתו להקנות לילד כלים המביאים אותו ליכולת גופנית התואמת לגילו. האימון בנוי תוך מתן דגש על תקשורת: החל מקשר עין דרך מוטיבציה לתקשורת, רכישה וטיפוח הרגלי התנהגות, יכולת ביטוי עצמי וקבלת החלטות, חוויה הנאה ושלווה.

 

קשר אישי - ספורט - תקשורת. נושאים משולבים
בטיפול בילדים עם אוטיזם ואספרגר

כאשר אנחנו ניגשים הן כהורים והן כמטפלים לעזור לילד המיוחד אנו מוצאים את עצמנו מוצפים במגוון שיטות וטכניקות אך מגלים מהר את הקושי ליישמם במיוחד בשלבים הראשונים של תחילת הטיפול בילד המיוחד. האם ניתן להצביע על הקושי בצורה בלתי תלויה והאם ישנה גישה שונה שאפשר ליישם? מהן המטרות אותן אנו מנסים להשיג וכיצד נדע להצביע על התקדמות בטיפול. המשולש של קשר אישי, ספורט ותקשורת המציג זווית שונה מהרגיל לטיפול בילדים מיוחדים מדגיש כל חלק ואת חשיבות ההדדיות ביניהם. הקשר האישי הנבנה על מפגש לא מחייב, כנות ותזמון. הספורט הוסבר כמטרה וכאמצעי לחיזור התקשורת והקשר האישי ודרכים שונות להגדרת התקשורת וישומן.

ילד פתוח - ילד סגור 
 
התזמון הנכון ליצירת קשר עם ילדים אוטיסטים

כמה פעמים מצאתם עצמכם במצבים עם הילד בהם הצלחתם מיד ליצור קשר עין, תשומת לב, תגובה אואפילו משחק? ומצד שני, כמה פעמים לא הצלחתם לגעת בילד, ליצור עניין או כל צורת תקשורת אחרת?

מאוד מתסכל ומאכזב אותנו כאשר אנו מגלים שלא מצאנו את הדרך והתזמון הנכון ליצירת משחקומעורבות עם ילדינו.

הצגת הנושא:

בפוסט הזה אשתפכם (בהרחבה) בנושא והוא ככולו סובב סביב היכולת שלנו לזהות מהו התזמון הנכון לצור קשר אמיתי ומשחק משותף. (וכשאני מתכוונת לקשר אמיתי מדובר בקשר שנובע מעומק האהבה והאמונה שלנו לילד, אך בנושא זה ארחיב בפוסט הבא).

תאור הבעיה:

עבורי תזמון הוא היכולת לזהות שני מצבים מאד שונים בהם נמצא הילד והם ילד פתוח  וילד סגור, Open child & Close child.

בניית קשר אישי עם ילד מיוחד

 

כאשר אני מדברת על קשר אמיתי הכוונה היא לקשר הבנוי על אהבה ואמונה בילד ללא דפוסי חשיבה ודעות קדומות. בואו נסתכל שנייה על עצמנו ונשאל, כמה אנחנו מאמינים שמה שאנחנו מתכננים בפעילות באמת יתרחש כפי שתכננו? האם אנחנו יכולים לתכנן מראש כיצד תהיה האנטרקציה עם ילד מיוחד?

או3.jpg
חשיבות הרכיבה על אופניים אצל ילדים מיוחדים

מדוע הרכיבה על אופניים כל כך חשובה ותורמת לילדים מיוחדים? ובכן, ראשית הרכיבה על אופניים מפתחת את המודעות הסביבתית של הילד שהרי בזמן רכיבה בפארק בין אנשים ומכשולים יש צורך בריכוז לסביבה. שנית, העצמאות החזקה בה הילד חש תורמת לחיזוק הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות שלו. ולסיום החשיבות הפיזיולוגית. בפוסטים הבאים אגע בנקודות אלו ונוספות לעומקן.

פרטים

שלי פלרמו סריג

טלפון נייד: 0523-592826

טלפון בית: 07-77889900

Shelly@ShellySport.com :דואר

טיפול באוטיזם בעזרת ספורט תקשורת וקשר אישי
  • Wix Facebook page
גלריה
אימון רכיבה עם ילד אוטיסט
קשר אישי ותקשורת עם ילד מיוחד
ספורט טיפולי לילד אוטיסט

© 2013 שלי פלרמו סריג , מומחית ספורט לילדים מיוחדים

bottom of page